De Leidse Schans (Yours)
08 juni 2020

De Leidse Schans (Yours)

De Leidse Schans (Yours) omvat de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa negentienhonderd studentenwoningen, tweehonderd starterswoningen en voorzieningen.

 

Yours Fase I & II

De Leidse Schans (Yours) omvat de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa negentienhonderd studentenwoningen, tweehonderd starterswoningen en voorzieningen.

Syntrus Achmea Vastgoed, Ballast Nedam West en VORM Ontwikkeling zijn door de gemeente Leiden geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van een studentencampus, de 'Leidse Schans'. Het stedenbouwkundig plan is in samenwerking met DUWO ontwikkeld en ontworpen door Mecanoo Architecten. De campus komt op de Ammenschansdriehoek, een binnenstedelijk terrein tussen de spoorlijn Leiden - Alphen aan den Rijn, de Vliet en de Lammenschansweg.

In de nabijheid van de campus ligt het station Lammenschans en ROC Leiden van architectenbureau RAU, dat dit jaar wordt voltooid. Uitgangspunt voor de gemeente was het realiseren van een sociaal duurzame campus. Met het geselecteerde plan krijgt Leiden nu de meest duurzame studentencampus van Europa.

De Leidse Schans omvat circa 1.900 studentenwoningen, voorzieningen en circa 200starterswoningen. De campus biedt ruimte aan studenten, starters en promovendi. Hiermee wordt een gemengd leefklimaat gerealiseerd en kunnen de afgestudeerde studenten voor de stad behouden blijven. Met de realisatie van de Leidse Schans wordt de Lammenschansdriehoek bovendien aantrekkelijker als woonmilieu en verbetert de uitstraling van het gebied.

Leiden is een bruisende studentenstad, inclusief veel internationale studenten. Leiden biedt ieder jaar opnieuw onderwijs aan duizenden studenten van o.a. het ROC, de Universiteit en de Hogeschool. Leiden heeft al enige tijde niet voldoende capaciteit om al deze leerlingen onderdak te bieden. Om dit tekort terug te dringen, wordt er hard gewerkt aan een studentencampus.

Fase 1 van het project Yours is al enige tijd geleden opgeleverd en ook al bewoond: 583 studentenwoningen, gemengd met 208 koop- en huurwoningen. De laatste fase van het bouwproject, Blok A, is op 13 juni 2018 op feestelijke wijze ingeluid. De eerste paal werd geslagen door wethouder Fleur Spijker. Ballast Nedam West bouwt hier nog eens ruim 650 studentenwoningen.


 

Terug